Dagindeling

Een dag ziet er ongeveer als volgt uit:

Om 7.30 tot 8.00…

…ontvangen we de eerste kinderen en ouders. Tot 8 uur is er de mogelijkheid voor de kinderen om te ontbijten op de groep. De tafel is gedekt voor de kinderen die gebruik maken van de ontbijtservice.

Tussen 8.00 en 9.00 uur…

…staan er leuke activiteiten op tafel zodat uw kindje de dag rustig aan tafel kan beginnen. Als ze liever vrij spelen, mag dit ook. Voor de ouders die nog even tijd over hebben kan een kopje koffie of thee gemaakt worden, zodat zij ook hun dag rustig kunnen beginnen en even de tijd kunnen nemen voor een goede overdracht. (let wel!! Veiligheid voor alles! Laat u kopje koffie of thee nooit onbewaakt ergens staan! Als u het even weg wilt zetten, moet dit altijd in de keuken, die afgesloten wordt door het hekje.)

Om 9.00 uur zijn alle kinderen aanwezig.

Rond 9.30 uur…

…voor elk eetmoment en na elk toilet bezoek worden de handen gewassen. We gaan aan tafel voor fruit en drinken. Voor de kleine kinderen wordt het fruit gemalen en voor de grotere wordt het fruit in stukjes gesneden. Om te beginnen zingen we een liedje.

Appels, peren en bananen
Gaan erin door onze mond
Appels, peren en bananen
Maken onze buikjes rond

Na elk eet/drink moment worden de kinderen verschoond, anderen gaan op gezette tijden en naar behoefte naar het toilet. (dit gebeurt uiteraard ook direct wanneer nodig)

Gedurende de gehele dag wordt er door de kinderen gespeeld, individueel maar ook in groepsverband. Er worden groepsactiviteiten aangeboden, zoals bijvoorbeeld tekenen, knutselen, verven, plakken of een spelletje. We stimuleren de kinderen om mee te doen, maar alleen spelen mag ook. Wanneer het weer het toelaat spelen we ook buiten. Er wordt een balans gezocht in drukkere en rustige activiteiten. Uitgangspunt is bij alles: Goed te kijken en te luisteren naar de behoefte van het individuele kind.

Rond 11.30…

…gaan we aan tafel voor de broodmaaltijd.

Om te beginnen zingen we een liedje:

Smakelijk eten, smakelijk eten
Hap hap hap
Hap hap hap
Dat zal lekker smaken
Dat zal lekker smaken
Eet maar op
Eet maar op
Eet smakelijk allemaal

De kinderen krijgen op hun eerste broodje iets hartigs en op de volgende broodjes mogen ze zelf kiezen wat ze er lekker op vinden. Er is ook keuze tussen melk en karnemelk. Daarna is het weer verschoningstijd.

Tussen 12.30 en 13.00 uur…

…worden de ochtend kinderen gehaald en de middag kinderen gebracht. Daarna worden de kinderen die ’s middags slapen naar hun bedje gebracht.

Rond 15.30 uur…

…zijn de slapertjes ook wel weer wakker, en is het tijd voor een tussendoortje. Er wordt wordt als tussendoortje wisselend gekozen tussen een cracker of rijstewafel met iets hartigs erop of een biscuitje of lange vinger en natuurlijk wat drinken.

Dan is het weer fijn om te spelen, te knutselen of muziek te maken, voor te lezen of buiten te spelen.

Vanaf 16.30 uur…

…kunnen de kinderen weer opgehaald worden door hun ouders.

Kinderen die om 17.30 nog bij ons zijn, krijgen een lekkere vlaflip (yoghurt, melk en roosvicee) of een cracker met smeerkaas of smeerworst en wat te drinken.

Dit is een globale dagindeling; iedere dag wordt opnieuw bekeken wat er zal worden gedaan met de kinderen. Een en ander is daarbij afhankelijk van het weer, de groepssamenstelling en de stemming van de kinderen.

Wij sturen daarbij aan het einde van de dag, in verband met vermoeidheid van de kinderen, bewust op rustige activiteiten. Vaak vullen we dat samen in met het spelen aan de tafel, het doen van spelletjes en/of (voor)lezen van boekjes.

18.00…

…het kinderdagverblijf wordt gesloten.

Dagritme

Ieder kind heeft zijn eigen dagritme. Baby’s worden, in nauwe afstemming met de ouders, verzorgd wanneer zij daar behoefte aan hebben. Ze krijgen eten en drinken wanneer ze honger hebben en gaan slapen wanneer ze moe zijn.

Door de dag heen kunnen ze spelen in de box, spelen op de grond, rondkijken vanuit een wipstoel of worden ze geknuffeld op schoot.

Kinderen die ouder zijn en er aan toe zijn het ritme aan te nemen van de groep, drinken en slapen gezamenlijk. Kinderen slapen naar eigen behoefte en/of wensen van de ouders. De overige bezigheden worden aangepast aan de behoeften van de kinderen. De kinderen kunnen binnen en buiten spelen. Daarbij kunnen ze kiezen uit gevarieerd speelgoed en uiteenlopende bezigheden, en groepsactiviteiten.
In grote lijnen hanteren wij een dagindeling zoals hier boven is beschreven.

Baby’s bepalen zelf het ritme. De leidsters passen zich zoveel mogelijk aan, aan het ritme dat thuis aangehouden wordt, wat betreft de eet en slaapbehoeften van de kleinsten. Met de oudsten worden er wel op 3 vaste momenten aan tafel gegeten en gedronken.

Verjaardagen

Verjaardagen van de kinderen en de leidsters worden uitgebreid gevierd. We versieren het dagverblijf met slingers, zingen liedjes, er zijn muziekinstrumenten, steken kaarsjes aan en doen eventueel spelletjes. Er wordt in de kring gezongen en muziek gemaakt. Uiteraard hoort er bij een verjaardag een klein presentje voor de jarige en vaak ontvangen alle kindjes een kleine traktatie. Het is volledig aan de ouders of zij hun kind een kleine traktatie laten trakteren.